Kapituła złożona z pracowników PODR w Boguchwale: Anna Bodaszewska (przewodnicząca) i Ludmiła Chmielowska (członek) oraz Urszula Sobol (gazeta codzienna Nowiny), uwzględniając zapach, smak i sposób podania dokonała oceny 14 potraw z dyni zgłoszonych przez 7 organizacji (stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich). To pasjonaci kuchni regionalnej, którzy tworzą produkty i potrawy oparte na unikalnych przepisach i recepturach wytwarzania.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów w Konkursie „Najlepszy Produkt Podkarpacki – potrawy z dyni”, kapituła przyznała: I miejsce dla KGW w Hoczwi za „Baniankę”, II miejsce dla KGW w Wydrzu za Jesienne Kopytka w Chłopskim Gulaszu, III miejsce dla KGW w Górzance za dżem dyniowy. Wyróżnienie dla KGW Nowy Borek Przylasek za pastę z dyni na proziaku, KGW w Hłudnie za dyniowy syrop, KGW w Zadusznikach za Nadwiślański Kremik Ignasia oraz KGW „Nagórzanki” w Nagórzanach za deser dyniowy.
Uroczyste ogłoszenie wyników nastąpiło podczas XX Jesiennej Giełdy Ogrodniczej (5 października). Nagrody oraz wyróżnienia wręczył Zbigniew Micał, dyrektor PODR w Boguchwale. Konkurs „Najlepszy Produkt Podkarpacki” to wydarzenie kulinarne. Jest doskonałą formą do promocji kuchni regionalnej oraz tradycyjnych potraw. Uczestnicy konkursu zachowują tym samym od zapomnienia wiele rodzimych specjałów. Mamy nadzieję, że lokalne smaki i wyroby wzbogacą ofertę bazy gastronomiczno-turystycznej regionu przyczyniając się tym samym do zachowania i ochrony lokalnej tożsamości kulinarnej.
Oprac. i fot. Rafał Białorucki
PODR Boguchwała